Съвети и трикове за Facebook маркетинг – 2020

2020 -та година носи със себе си по-добри технологии за интелигентен дом, нови тенденции в дизайна и нови маркетингови стратегии.Има множество платформи и разнообразни стратегии за предлагане на пазара на вашите продукти и услуги. Но нека поговорим за маркетинга във Facebook.

И понеже е 2020г., да оставим зад гърба си всички стари тактики на Facebook маркетинга. Нека се съсредоточим върху най-новите и актуални съвети и трикове, които можете да използвате, за да засилите стратегията си във Facebook и да постигнете повече реализации.

 

1. Фокус върху видео съдържанието

Статистиката сочи, че през 2020г. видеосъдържанието ще доминира 85% от интернет. Това означава, че „атрактивни изображения“ не са достатъчни, за да привлекат вниманието на посетителя ви, така че ако не използвате видеоклипове във вашата маркетингова стратегия във Facebook, може би трябва да преразгледате своя подход.

Ако една снимка казва хиляда думи, тогава едно видео определено казва десет хиляди думи. 88% от маркетолозите заявяват, че са доволни от възвръщаемостта на инвестициите, генерирана от видео съдържание. Започнете да наблягате на видеата възможно най-бързо, тъй като според статистиката вече изоставате от конкурентите си.

 

2. Възползвай се от анализите и данните на Facebook

Можете лесно да се изгубите в маркетинга на социалните медии, особено ако смятате, че използвате правилната стратегия, но не можете да постигнете желаните резултати. Всички канали за социални медии, включително Facebook, предоставят обща статистика, която може да ви помогне да анализирате напредъка си, както и да разберете кой тип съдържание работи най-добре за вашия бизнес.
Тествайки различни времена и съдържание за публикуване, можете лесно да анализирате кой подход и кое съдържание получава най-голяма ангажираност.

Facebook Ads Manager предлага задълбочен анализ, за да ви помогне да оптимизирате рекламите си във Facebook въз основа на получените резултати. Използваната демографска информация включва всичко – от възрастови групи до устройства и операционни системи, които хората са използвали, за да видят вашите реклами.

 

3. Обслужването на клиенти и потребителското преживяване имат значение

Независимо какъв тип бизнес притежавате, конкуренцията се увеличава непрекъснато. Вземете за пример разработката на мобилни приложения. След като Apple стартира своя App Store, има увеличение на броя на мобилните приложения, както и броя на компаниите за разработка на приложения. С нарастващата конкуренция компаниите правят всичко възможно, за да привлекат и задържат клиенти.

Клиентите имат стотици опции. Затова няма да останат верни на компания, която не предоставя добро потребителско изживяване или обслужване на клиентите. Това прави изключително важно да използвате Facebook в усилията си за обслужване на клиенти и да осигурите по-добро потребителско изживяване. Ето няколко съвета за осигуряване на по-добро потребителско изживяване:

  • Добавете описание във визията на вашата Facebook корица, за да уведомите аудиторията си кой сте и какво правите.
  • Добавете бутон за призив за действие, така че потребителите да могат бързо да изпълнят дадена цел.
  • Facebook е отлична платформа за седмична Q&A сесия.
  • Уверете се, че имате на разположение експерт за обслужване на клиенти за хората, които се свързват с вас.

С постоянно развиващите се технологии, бизнесът е длъжен да бъде актуален и постоянно адаптиращ се, за да може да отговаря на всички „изисквания“, които имат клиентите и потребителите му. Лесно приспособимите компании са тези, които издържат всякакви кризи и умеят да създадат клиентска база, която да им бъде лоялна дълго време.

Прочети още: Петте най-чести грешки във Facebook рекламата

 

Шест интересни факта за дигиталния маркетинг (инфографики)

Вниманието на потребителите Вниманието на потребителя се задържа средно 8 секунди, затова е важно качеството на съдържанието, което създаваш. Различни проучвания твърдят, че в определени

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ